Bilans Zdrowia TVP3 Katowice 13.02.2023
https://katowice.tvp.pl/64801937/bilans-zdrowia-5122022
Rozmowa z dietetyk mgr Joanną Weiner -Żukowską o efekcie jojo w programie Bilans Zdrowia TVP3 Katowice 13.02.2023r.
Efekt jojo jest terminem określającym powrót masy ciała po zakończeniu odchudzania do wartości początkowej lub nawet wyższej.
Zazwyczaj objawia się cykliczną i powtarzającą się najpierw redukcją, a potem przyrostem masy ciała, co uniemożliwia uzyskanie efektów długotrwałych.
Jest to problem występujący powszechnie, ponieważ badania wskazują na to, że tylko 20% osób z nadwagą czy otyłością dokonuje skutecznej redukcji tkanki tłuszczowej, utrzymując efekt długoterminowy.
Niestety tak, efekt jo-jo może być niebezpieczny dla zdrowia. Gdy tracimy na wadze, a później przybieramy, nasze ciało jest narażone na wystąpienie poważnych problemów zdrowotnych.
Okazuje się że występowanie efektu jojo wiąże się z wyższą śmiertelnością głównie z powodu chorób układu krążenia, ale również cukrzycy typu II.
Powtarzające się wahania masy ciała pogarszają także zdrowie psychiczne zwiększając ryzyko wystąpienia zaburzeń odżywiania czy nawet depresji.
Obecnie wiemy, że rodzaj zastosowanej diety nie ma kluczowego znaczenia, a głównym powodem wystąpienia efektu jojo jest zbyt duży poziom restrykcji albo w zakresie kaloryczności diety, albo w zakresie wykluczania zbyt wielu grup produktów spożywczych.
Z pewnością największe ryzyko efektu jojo istnieje w przypadku diet nastawionych na bardzo szybki efekt np. wykorzystując okres głodzenia lub drastyczne ograniczenia ilości i asortymentu jedzenia, ponieważ takie podejście nie wpływa na wypracowanie zdrowych i trwałych nawyków żywieniowych, które mogłby stanowić profilaktykę efektu jojo.
A czy mamy takie diety, które pozwolą nam uniknąć jo-jo?
Tak, istnieją diety, które pomagają uniknąć efektu jo-jo. Najlepszym sposobem jest trwała zmiana nawyków żywieniowych i stosowanie zdrowej, zrównoważonej diety, która dostarcza wszystkich składników odżywczych pokrywając nasze zapotrzebowanie zarówno w zakresie energii, białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika, witamin, minerałów oraz wody.
Głównym celem odchudzania, które da trwały efekt powinna być najpierw zmiana nawyków,
a dopiero w drugiej kolejności idący za tym spadek masy ciała.
Z punktu widzenia medycyny stylu życia, poza sposobem odżywiania, bardzo pomocne w dążeniu do prawidłowej masy ciała są:
- higiena snu,
- regularna umiarkowana aktywność fizyczna nawet w postaci spacerów,
- unikanie używek, takich jak alkohol i papierosy,
- warto również analizować czynnik stresu w naszym życiu
- oraz jakość relacji międzyludzkich w jakich jesteśmy.
Po zakończeniu redukcji masy ciała warto upewnić się, czy nie doszło w naszym ciele do wykorzystania rezerw składników odżywczych.
Żeby to sprawdzić, zarówno przed rozpoczęciem diety, jak i po powinniśmy wykonać badania krwi np. w zakresie morfologii, poziomu witaminy D3, żelaza czy magnezu.
Oczywiście pamiętajmy, że niedobory uzupełniamy głównie dietą, suplementację wprowadzamy w razie potrzeby jako uzupełnienie zbilansowanego żywienia.
Konsultacje dietetyczne:
http://dietetyk-weiner.pl/index.php/produkt/wizyta-pierwsza-dla-1-osoby/
http://dietetyk-weiner.pl/index.php/produkt/wizyta-pierwsza-dla-2-osob/