Grill… w piekarniku

W tym roku nie dosyć, że pandemia, to i susza (więc właściwie deszczowy początek maja byłby na naszą korzyść), zatem nawet, jeśli majówki nie mamy gdzie spędzić, przez brak własnego ogródka, czy działki po których można by się poruszać swobodnie w dobie pandemii – ratunkiem może być domowy grill z użyciem piekarnika.

Przepis 1.
Frytki z batata i selera
Składniki na 4 porcje: 1 seler korzeniowy, 3 bataty, marynata (składniki wg uznania): oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, suszona bazylia, suszone oregano i cynamon
Wykonanie: umyte warzywa kroimy w słupki, mieszamy z marynatą, wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zapiekamy ok 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Przepis 2.
Szaszłyki
Składniki na 25 szaszłyków: 2 papryki różnokolorowe, opakowanie boczku wędzonego, 4 czerwone cebule, 3 białe cebule, opakowanie pomidorków koktajlowych, marynata (składniki wg uznania): oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, suszona bazylia, suszone oregano i cynamon
Wykonanie: umyte składniki kroimy na 25 kawałków, mieszamy z marynatą, nabijamy w wybranej kolejności na długie wykałaczki, wykładamy na ruszt piekarnika, zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Z życzeniami smacznie i zdrowo spędzonej majówki, Dietetyk mgr Joanna Weiner