W tym wpisie chciałabym przedstawić przepis, którego geniusz tkwi w tym, że składa się z produktów dostępnych powszechnie, jednak jego właściwości są nieocenione w kontekście pozytywnego wpływu na układ odpornościowy.
Przykładowo zawarte w pyłku pszczelim flawonoidy są antyoksydantami, które walczą z wolnymi rodnikami we wnętrzu naszego organizmu [1]. Pozostając w temacie pyłku, warto zwrócić uwagę również na fakt, że posiada właściwości adaptogenne, czyli przystosowuje organizm do niekorzystnych warunków środowiska, wpływając między innymi na układ odpornościowy [2, 3].
Poza pyłkiem do przygotowania potrzeba również cytryny i imbiru, produktów równie ważnych dla układu immunologicznego.
Na szczęście w parze z prozdrowotnymi właściwościami idzie również smak – ten mus można dodać do ciepłej wody lub herbaty w ilości około łyżeczki.
Mus cytrusowy z pyłkiem kwiatowym
Składniki na 2 słoiki około 250ml:
10 cytryn, 5cm kawałek imbiru, słoik 100g pyłku kwiatowego
Wykonanie:
miksujemy imbir i obrane cytryny, w słoikach umieszczamy do 1/3 pyłek kwiatowy, dopełniamy masą cytrynowo-imbirowową, mieszamy i zamykamy słoiki, przechowujemy w lodówce
Uwagi:
✓ dodajemy łyżeczkę musu do ciepłej wody – max 40 stopni, aby nie pozbywać go najcenniejszych właściwości
✓ gotowa szczelnie zamknięta miksturka może poleżeć około miesiąca w lodówce
✓ otwarty słoik dobrze byłoby zjeść do tygodnia Z życzeniami zdrowia, Dietetyk mgr Joanna Weiner
[1] NogueiraC., Iglesias A., Feás X., Estevinho LM: Commercial bee pollen with different geographical origins: A comprehensive approach. Int. J. Mol. Sci. 2012
[2] Kędzia B .: Skład chemiczny i adaptogenne działanie pszczelego pyłku kwiatowego. C.II. Działanie adaptogenne. Postępy Fitoterapii 2008; 2: 115–124.
[3] Kędzia B., Hołderna-Kędzia E .: Właściwości biologiczne i działanie lecznicze pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły. Postępy Fitoterapii 2005; 3-4: 103–108.